Kenniscentrum Kinderarmoede

Investeer nú in kinderen!

Kinderen die opgroeien in armoede zijn waardevol, veerkrachtig en bijzonder. Onze maatschappij heeft deze kinderen heel hard nodig en daarom investeren wij in hen. Onze eerste vestiging in Amsterdam-Noord is ook de thuisbasis van ons Kenniscentrum. Ons team van programmaontwikkelaars en kindercoaches werkt hier op basis van hun praktijkervaring aan de verdere ontwikkeling van het programma Fort Skills. Nieuwe kindercoaches worden vanuit hier opgeleid en begeleid in hun werk op de eigen locatie in Nederland. Per jaar zijn er diverse trainingen voor alle medewerkers en vrijwilligers van Het Fort.

Ontwikkelen

Onze ambitie is om ons programma Fort Skills te ontwikkelen tot een pedagogisch instrument in de bestrijding van kinderarmoede in Nederland. Daar werken wij keihard aan.

Innoveren

Nieuwe ervaringen, inzichten, tips uit het land en resultaten maken Fort Skills tot een dynamische en actuele methode.

Delen

Fort Skills houden wij niet voor onszelf. Het probleem van kinderarmoede speelt op heel veel plaatsen in Nederland. Wij delen onze kennis daarom graag. 

Verbeteren

Praktijkervaringen met de Fort Skills uit het hele land nemen wij mee in onze evaluatie. Uitkomsten van evaluaties worden opnieuw verwerkt. Zo blijven we continu onszelf verbeteren en garanderen we kwaliteit.

Pedagogisch programma

Het Kenniscentrum heeft een pedagogisch programma ontwikkeld dat draait om het verkrijgen van levensvaardigheden: de Fort Skills. Deze skills zijn bijvoorbeeld: doorzettingsvermogen, betrouwbaarheid en eigenwaarde. Het gaat om vaardigheden die kinderen nodig hebben om gezond en positief in het leven te staan. 

Alle activiteiten met de kinderen op Het Fort, zijn gestoeld op de Fort Skills. Per Fort Skill wordt een periode van zes weken aangehouden en zo kunnen de kinderen zich spelenderwijs de Skills eigen maken door te spelen, te knutselen, te sporten en huiswerk te maken. Ook organiseren de Fort-locaties uitjes, worden er workshops aangeboden en wordt er zoveel mogelijk samengewerkt met lokale kunstenaars, muzikanten, sporters en theatermakers om de kinderen een breed aanbod aan activiteiten te bieden. Daarnaast krijgen de kinderen elke Fort-middag gezonde voeding aangeboden. 

Een van de producten die het Kenniscentrum heeft ontwikkeld, zijn de Fort Skills-kaarten.

Ons kernteam

Het kernteam van het Kenniscentrum bestaat uit een aantal hoogopgeleide zorgprofessionals. In hun werk worden zij ondersteund door het Dienstencentrum van THDV te Amsterdam. Daarnaast zetten tal van vrijwilligers zich in voor kinderen die leven in armoede. Het belang van deze vrijwilligers is groot. Zij voegen veel liefde, geduld en aandacht toe!

Het probleem van kinderarmoede

Kinderarmoede is een veel groter probleem in Nederland dan veel mensen denken. Maar liefst 1 op de 9 kinderen in ons land groeit op in een gezin waar een tekort aan geld is, met alle gevolgen van dien. Leven in armoede, met de onophoudelijke problemen en zorgen die daarbij horen, geeft voortdurende stress. Gezinnen die hiermee te maken hebben, zijn alleen nog maar bezig met overleven. Het is wetenschappelijk aangetoond dat stress door armoedeproblematiek denkruimte in de hersenen inneemt. Hierdoor kunnen ouders minder emotioneel beschikbaar zijn dan ze eigenlijk zouden willen.

Dit heeft een negatieve invloed op het welzijn van de kinderen. Ze hebben zorgen, voelen zich onveilig en ontwikkelen een negatiever zelfbeeld. Ook is hun toekomstvisie negatief en blijft het geloof in zichzelf, anderen en de omgeving achter. We zien dat deze kinderen het lastiger vinden om goed mee te komen op school. Ze kunnen vaak niet meedoen aan sociale activiteiten en eten vaker goedkoper, ongezond voedsel.

Armoede is een probleem dat veelal van generatie op generatie overgaat. Opgroeien in armoede is geen ideale voedingsbodem voor een kind om zich optimaal te ontplooien. Het Fort geeft deze kinderen een steun in de rug, met als doel de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken.

Het Fort helpt kinderen in kwetsbare gezinnen die te maken hebben met armoede. Dit doen wij door hun twee middagen in de week een afwisselend en uitdagend programma te bieden in een veilige omgeving. Spelenderwijs groeien de kinderen in zelfvertrouwen en in levensvaardigheden. Het is ons doel dat zij na drie jaar niet alleen met hun hoofd, maar met heel hun hart zullen weten: ‘Ik ben waardevol, ik doe ertoe, ik heb de wereld iets te bieden!’ 

Onze droom is, dat ieder kind een kansrijke toekomst tegemoet kan gaan.

Samenwerking is belangrijk en noodzakelijk, daarom werkt Het Fort samen met verschillende andere organisaties. Samen zijn we sterker in de strijd tegen kinderarmoede. Het Fort is onderdeel van SDG1 Alliantie en de Alliantie Kinderarmoede.

Coördinator Kenniscentrum Kinderarmoede

'Ik ben dankbaar dat we zoveel mogen betekenen voor de kinderen van Het Fort. Ze bijten vaak van zich af omdat ze moeten ze overleven in een wereld die hard is voor ze is. In zo’n onrechtvaardige wereld, waar ook in Nederland armoede diepe sporen achterlaat, is het soms lastig om optimistisch te zijn en te blijven. Maar toch lukt het me iedere dag weer. Ik ben en blijf een optimist omdat ik geloof in de genezende impact van onvoorwaardelijke liefde en genade. Ik geloof in de kracht van de lange adem en het steeds weer geven van nieuwe kansen. En ik geloof er in omdat ik zie dat onze aanpak werkt.'

“Ik geloof in de kracht van de lange adem en het steeds weer geven van nieuwe kansen.”
Ramon Müller
Contact

Ramon Müller
Coördinator Kenniscentrum Kinderarmoede
06-46344217
ramonmuller@hetfort.org