Fort Skills

Spelenderwijs levensvaardigheden opdoen

Het Kenniscentrum heeft een pedagogisch programma ontwikkeld dat draait om het verkrijgen van levensvaardigheden: de Fort Skills. Deze skills zijn bijvoorbeeld: doorzettingsvermogen, betrouwbaarheid en eigenwaarde. Het gaat om vaardigheden die kinderen nodig hebben om gezond en positief in het leven te staan. 

Alle activiteiten die er bij Het Fort met de kinderen wordt ondernomen, zijn gestoeld op de Fort Skills. Per Fort Skills wordt een periode van zes weken aangehouden en zo kunnen de kinderen zich spelenderwijs de skills eigen maken door te spelen, te knutselen, sporten en huiswerk te maken. Ook organiseren de Fort-locaties uitjes, worden er workshops aangeboden en werken we zoveel mogelijk samen met lokale kunstenaars, muzikanten, sporters en theatermakers om de kinderen een breed aanbod aan activiteiten te bieden. Elke Fort-middag krijgen de kinderen gezonde voeding aangeboden. 

Een van de producten dat het Kenniscentrum heeft ontwikkeld, zijn de Fort Skills-kaarten.

'Ons uiteindelijke doel is een programma waarbij de kinderen zelf verantwoordelijkheid voelen voor hun ontwikkeling. Zij bepalen wat ze willen leren, hebben inzicht in hun sterke kanten en uitdagingen en groeien doordat ze regelmatig bezig zijn met hun eigen skills.' 
Ramon Müller, Coördinator Innovatiecentrum Het Fort