Kinderarmoede

Kinderarmoede is een veel groter probleem in Nederland dan veel mensen denken. Maar liefst 1 op de 9 kinderen in ons land groeit op in een gezin waar een tekort is aan geld, met alle gevolgen van dien. Leven in armoede, met de onophoudelijke problemen en zorgen die daarbij horen, geeft voortdurende stress. Gezinnen die hiermee te maken hebben, zijn alleen nog maar bezig met overleven. Het is wetenschappelijk aangetoond dat stress door armoedeproblematiek denkruimte in de hersenen inneemt. Hierdoor kunnen ouders minder emotioneel beschikbaar zijn dan ze eigenlijk zouden willen.

Dit heeft een negatieve invloed op het welzijn van de kinderen. Ze hebben zorgen, voelen zich onveilig en ontwikkelen een negatiever zelfbeeld. Ook is hun toekomstvisie negatief en het geloof in zichzelf, anderen en de omgeving blijft achter. We zien dat deze kinderen het lastiger vinden om goed mee te komen op school. Ze kunnen vaak niet meedoen aan sociale activiteiten en eten vaker goedkoper, ongezond voedsel.

Armoede is een probleem dat veelal van generatie op generatie overgaat. Opgroeien in armoede is geen ideale voedingsbodem voor een kind om zich optimaal te ontplooien.