Amsterdam - De Banne

Contact

Amsterdam - De Banne

Welkom bij Het Fort - locatie De Banne! Twee middagen per week zijn kinderen welkom op deze veilige plek om te kunnen spelen, ontspannen en groeien.

 

Kindercoach Gerda: 'In De Banne hebben we twee groepen waar we de kinderen liefde, aandacht en begeleiding geven. Spelenderwijs en met veel creativiteit proberen we de kinderen te laten groeien in de Fort Skills. In onze grote hal is genoeg ruimte voor spelletjes en workshops zoals dans, sport en theater. Daarnaast heeft iedere groep een eigen lokaal om te knutselen, te spelen en goed en leuke gesprekken te voeren met elkaar. En wat dacht je van onze grote keuken! Een prachtige plek om te koken en te bakken met de kinderen, vooral met verjaardagen!'

Wat is Het Fort?

De naam ‘Het Fort’ staat voor veiligheid, bescherming en kracht. Het Fort geeft kinderen die in een kwetsbaar gezin opgroeien een steun in de rug in een veilige omgeving. Het is ons doel dat zij niet alleen met hun hoofd maar met hun hele hart weten: ‘Ik ben waardevol. Ik doe ertoe. Ik heb de wereld iets te bieden.’ Onze droom: ieder kind een kansrijke toekomst! We geloven dat (voor)oordelen veel kapot maken en daarom is ieder kind bij ons welkom. We hebben respect voor de keuze, levensovertuiging en opvattingen van ieder kind en ouder die wij ontmoeten.

Voor wie is Het Fort?

Voor kinderen tussen de 8 en 11 jaar; groep 5, 6 en 7 van de basisschool.

Wat doen we?

Twee middagen in de week – ongeveer drie jaar lang - komen de deelnemende kinderen na schooltijd naar Het Fort. Samen gaan we spelen, knutselen, bakken, sporten en huiswerk te maken. Ook organiseren we uitjes, bieden we workshops aan en werken we zoveel mogelijk samen met lokale kunstenaars, muzikanten, sporters en theatermakers om de kinderen een breed aanbod aan activiteiten aan te bieden. Elke Fort-middag krijgen de kinderen gezonde voeding aangeboden. De groepen bestaan uit maximaal 15 kinderen.

We hebben een pedagogisch programma ontwikkeld dat dat draait om het verkrijgen van levensvaardigheden; de ‘Fort Skills’. Deze skills zijn bijvoorbeeld doorzettingsvermogen, betrouwbaarheid en eigenwaarde. Vaardigheden die ze nodig hebben om gezond en positief in het leven te staan. Lees meer over onze methode.

Onze coaches en vrijwilligers

We hebben professioneel opgeleide kindercoaches in dienst. Zij bepalen het programma en leiden de groepen. Zij worden daarbij ondersteund door vrijwilligers, zodat er voldoende tijd is om persoonlijk contact te hebben met alle kinderen en hen de begeleiding te geven die aansluit bij hun ontwikkelingsbehoefte. Coaching gesprekken met de kinderen houden we meestal gewoon tijdens het spelen, de maaltijden en de activiteiten in een informele setting. We werken graag talentgericht en geloven in persoonlijke aandacht en begeleiding over meerdere jaren.

Vrijwilligers zijn belangrijk voor Het Fort. We werken graag samen met vrijwilligers met diverse achtergronden. Het is een pre als zij uit dezelfde wijk komen als de kinderen, omdat zij weten wat er speelt in de wijk en zo op hun manier kunnen meebouwen aan een vertrouwensband met de kinderen. 

Aanmelden bij Het Fort

Via de school van de kinderen, een wijkteam of andere maatschappelijke instantie kunnen kinderen gratis bij Het Fort worden aangemeld. In een kennismakingsgesprek met het kind en de ouder/opvoeder, bekijken we samen of de behoefte van het kind en hulpaanbod van Het Fort bij elkaar passen.

Kindercoach

‘Ik word heel gelukkig van mijn werk. Het is zo mooi om te zien dat ik de kinderen verder kan helpen. Een meisje was eerst heel boos en wantrouwig. Door haar steeds weer aandacht te geven is ze nu veel vriendelijker en zachter. Ze is me gaan vertrouwen en zit lekkerder in haar vel. “Ik heb het niet meer zo nodig om boos te worden op iedereen”, zegt ze nu. Dat is toch prachtig om te horen? We luisteren naar de kinderen en geven oprechte aandacht. We onthouden wat ze ons vertellen en vragen daar later weer naar. “O, u weet het nog!” zeggen ze dan. Oprecht luisteren, oprecht betrokken zijn, daar zit de sleutel.’

 

“Soms zou ik alles willen oplossen maar juist de kleine veranderingen zijn heel mooi om te zien.”
Ellen Vorthoren
Contact

Amsterdam - De Banne
Parlevinker 12
1034 PZ Amsterdam
debanne@hetfort.org
020 3446313