BLOG | Een week lang droog brood

Ik kon mijzelf wel voor mijn hoofd slaan. Ik ook altijd met mijn ‘goede’ ideeën! 

Mieke Honing
Projectmanager Het Fort

Samen met mijn collega’s van de communicatieafdeling waren we aan het brainstormen voor een actie om de problematiek van armoede dichter bij de mensen te brengen. ‘We kunnen mensen wel uitdagen om een week lang te leven op het budget van iemand die in de schuldsanering zit', flapte ik er zonder na te denken uit. Het idee werd door mijn collega’s met enthousiasme ontvangen en paar weken later was daar de Genoegweek geboren. Slik. Want ik kom er natuurlijk met goed fatsoen niet onderuit om hier niet aan mee te doen. Dan zou ik in een promotiefilmpje mensen enthousiast oproepen om een week lang droog brood te eten en zelf een lekker broodje belegd met  schijnheiligheid bij de bakker halen voor de lunch. 

Toen ik ging bedenken hoe ik dat dan moest gaan doen, een hele week, alle boodschappen met slechts vijftig euro brak de paniek wel een beetje uit. Want wat moest ik allemaal laten zitten? Geen Parmezaanse kaas of pijnboompitjes door de pasta, dat overleef ik nog wel een week. Maar wat betekent dit voor mijn gezin? Als moeder van 2 jonge kinderen vind ik het echt belangrijk om hen elke dag fruit te kunnen geven. Ik probeer afwisselend en met voldoende verse groenten te koken. En ook proberen we toch wel een beetje te letten op hoe eerlijk en verantwoord het eten is dat we kopen. Maar als je van 50 euro moet rondkomen dan moet je dus blijkbaar ook al je principes aan de kant zetten … en dat doet pijn. 

Ik kan niet zeggen dat ik er zin in heb. Maar ik zal meedoen. Voor al die mama’s die hun kind ook alles zouden willen geven wat het nodig heeft, maar die keus niet hebben.